lördag 29 december 2012

litterär adventskalender, lucka 21

A1: Dorothee Elmiger, Inbjudan till de våghalsiga

A2: "August M. Ray, en vetenskapsman i den schweiziska bergteknikbyråns tjänst, hade en gång sagt; Gruvbränder rör sig snabbt framåt, uppåt och nedåt, så länge det finns tillräckligt med luft. Hettan utgör förtruppen och driver som en förberedande åtgärd ur vattnet ur kolen, så att elden tar sig ordentligt. Så enkelt är det. Branden rör sig genom gamla stollgångar och gör gruvbygget osäkert och svagt. Följden: ras, som ofta når ändå upp till markytan."

A3: August M. Ray talar som en bok!


B1: Somnade tydligen med öppen mun på tåget från Köpenhamn idag. Det är nog ett av de minst estetiskt tilltalande sätten att sova på.

B2: "August M. Ray, en förskollärare i Ystad kommuns tjänst, hade en gång sagt: Barn är supernovor och tenderar att explodera i moln av gnistor och ädelgas om de inte får sina viljor igång. Man känner lätt igen det på den oerhörda värme som bildas, att barnen liksom kokar, dock utan att släppa taget om varandras händer. När barnen går upp i limningen, i upplösningstillstånd, ryter de som urkrafter. Så enkelt är det. Energin forslas genom tid och rum och gör förskolorna osäkra och svaga. Följden: skälvningar, som sträcker sig långt under markytan."

Inga kommentarer: