söndag 28 juni 2009

frukost i montpellier

Det går inflation på vissa fotografiidéer. Man skulle till och med kunna prata om fotografiska klyschor. Jag tror att klyschorna är främst företrädda hos en viss målgrupp, kanske snarast "Åh, vad ballt, det där måste jag prova"-demografin. Det problematiska är inte främst idéerna som sådana, utan att de återskapas om och om igen utan att egentligen tillföra något nytt, eftersom många som provar greppen bara gör det en gång och därför inte utvecklar det till en raffinerad metod.



1. Färglagd rök. Släck ett ljus. Ta bild på röken som uppstår. Färglägg röken i bildredigeringsprogram.


2. Vattendroppar som träffar vattenyta. Anordna en rigg med kamera, blixt, kran (eller pipett) och en balja. Ta många bilder med snabb slutartid.


3. Hemmagjorda tilt-shifteffekter. Egentligen en optisk effekt som fås genom särskilda objektiv, men som kan återskapas digitalt. Oskärpa i en en bilds övre och nedre kant förvränger motivet så att det antar dockhusproportioner.

4. Långhåriga kvinnor i ängar. Jag låter gruppen långhåriga kvinnor i ängar representera det stora sjok av motiv som ständigt återkommer. Med tanke på hur många tusentals bilder och fotografier som läggs upp på Internet varje given minut så är det klart att det måste bli ett visst överskott på en del motiv, särskilt som en del företeelser är mer populära än andra. Inte minst tror jag att människor genom utjämningsprincipen får varandra att ta bilder på samma saker.

Katter, Chuck Taylor All-Star-skor. Kakor, caffe latte, blommor, sportbilar. Saker som hålls framför ansiktet på en armlängds avstånd.

Långhåriga kvinnor i ängar får dock ändå sägas vara klart överrepresenterade i fotografins universum jämfört med deras verkliga diton.

Inga kommentarer: