torsdag 30 december 2010

det slicka licket


Jag är givetvis för alla former av kategoriseringar och snäva definitioner. Av den anledningen puffar jag för Malmöbaserade Slicklick Page, som samlar definitiva och mindre definitiva variationer av så kallade slicklicks. Ett slicklick är en typ av wailad fras som inbjuder till halvfunk. I C-Dur spelas det D-C-D-E-C-A - variationer av slicka lick bör rimligtvis följa samma intervaller. Hemsidan listar låtexempel med dylika riff, olika mycket framträdande. Ett "klockrent" exempel enligt sidans definition finns exempelvis i Toni Braxtons "You're Making Me High": framförallt är det tydligt isolerat, vilket gör att det slicka framträder.*


* På Spotify kan slicklicket höras ca. 3:06.

man är vad man äter

Der Mench ist, was er isst

MEN

Angst essen Seele auf?

onsdag 22 december 2010

transient kommando


Alla plana ytor har ett inbyggt djupled som inte nödvändigtvis låter sig uppfattas vid första anblick. Betraktat genom Dharma-ögat eller genom en stunds oklar klarhet kan emellertid saker och ting låta sig framträdas i ett annat ljus. Ta som exempel en tv-apparat: fördröj vid ett inslag som bara omfattar en orörlig bild och fokusera på den tills din självuppfattning regrederar och bara bildens närvaro kvarstår. I bilden kommer nya mönster att uppstå och aspekter av nya dimensioner formuleras. Småprickiga raster blir grova filter, oavsett ursprungligt sinnesintryck. Stirra tillräckligt länge på en given punkt och du kommer snart att se in i punkten, förbi punkten och slutligen genom punkten, ända till punkten har upphört att vara en punkt och övergått till att vara ett semikolon.

I vad mån ögat egentligen uppfattar världen i två eller tre dimensioner är en relaterad fråga. Om synmekanismen är jämförbar med en organisk kameralins (och näthinnan med en upp-och-nervänd projektorduk) skulle jag argumentera för att synupplevelsen är tvådimensionell men känsloupplevelsen tredimensionell. Det senare förlänar dock sin tredje dimension till synnerven och skapar i kombination en tredimensionell verklighetsuppfattning. För att uppnå sann optisk visdom måste således känsloupplevelsens dominans över den tredje dimensionen brytas. Tillåts ögat att självständigt och regelbundet tränas till att forma punkter till semikolon kommer det så småningom att kunna se i djupled överallt och ingenstans och människors verkliga skepnader kommer framträda.

God jul.

fredag 17 december 2010

lördag 11 december 2010

mitt community

Mitt community, eller sociala medium, bär namnet Et in Arcadia Nos, "Arkadis" i folkmun.

Arkadis är på en och samma gång allomfattande och samtidigt så exklusivt att där inte finns utrymme för någon. På så sätt skiljer det sig från mer konventionella communities, som snarare opererar efter en ringar-på-vattnet-princip och som strävar efter en tilltagande popularitet. Det interpersonella kittet i Arkadis user base smids snarare genom sin uteslutande karaktär: alla är lika ovälkomna. Därmed läggs fundamentet för en global gemenskap. Man kan också se Arkadis som en motsägelse konstruerat av ett motsatspar, "Fire and Ice".

Därmed önskar jag alla inbjudna till den förenande ovälkomsten.

torsdag 9 december 2010

internet-symtom

"Ehm, jag har glömt vad det heter på svenska... Ability."

Blir alltid lite ställd när jag hör människor säga sånt här. Det sätter saker i perspektiv dock, särskilt vad gäller in- och utflöde för svensk respektive engelsk information.

fredag 3 december 2010

dummy-variabler

Jag sitter för närvarande och matar in svar från svarsenkäter. Frågorna i enkäten har besvarats genom att deltagaren har markerat ett av två svarsalternativ, A eller B, per fråga. För att föra in datan på ett sätt som tillåter komparationer används så kallade "dummy-variabler", ett binärt system där varje fråga ges en etta för ikryssad bokstav och en nolla för icke ikryssad bokstav. En fråga skulle exempelvis kunna lyda såhär:

1. Tycker du om glass?

A. Ja
B. Nej

Om personen svarar "A. Ja", förs datan in som 1:1,0. Följden blir en lång sträng av ettor och nollor, vilket kan bli tröttande för ögonen. För att undvika sifferblindhet gör jag därför om ettorna och nollorna till ord. Ettorna omvandlas till T:n och nollorna till O:n. De här är är de vanligaste kombinationerna:

TOTO (AA)
OTOT (BB)
OTTO (BA)
TOOT (AB)
TOTOTO (AAA)
OTOTOT (BBB)

Dessa ord sitter jag och muttrar för mig själv. AAA utläsas "Totoro", så jag hinner åtminstone baka in populärkulturella referenser under arbetets gång.

torsdag 2 december 2010

ordination

Sänkt intag av betablockerare. Dränering av svart galla med kompletterande slemtransfusion.